Jaarverslag 2019

Beleidsplan 2019-2020, zie: Beleidsplan 2019-2020

In 2019 was de voortgang van bestaande projecten als volgt, daarnaast startten twee nieuwe projecten: Groentekar en ATM, die goed passen binnen ons Beleidsplan.

Wateropera

Op 2 februari 2019 vond een eerste concertante uitvoering plaats van de Wateropera door Het Nederlands Zangtheater in de Dokzaal, Amsterdam, daarna volgde een tweede concertante uitvoering met Pasen in Vinkeveen. De première was op 21 juni 2019 gevolgd door nog eens vijf voorstellingen. Alle voorstellingen waren goed bezocht en werden enthousiast ontvangen. Voor meer informatie zie: https://dewateropera.nl/

CO2 recycling

Europhysics News publiceerde ons artikel Carbon Neutral Aviation:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZnJhbnN3c2FyaXMubmx8d3d3fGd4OjQxMmY0ZGFjZTU5MTBmZTU

In een apart kader op pagina 31 staat een overzicht van recente ontwikkelingen in binnen en buitenland.

Vattenfall maakte bekend dat na de ontmanteling van de Hemwegcentrale het terrein gebruikt gaat worden voor de productie van alternatieve brandstoffen als groen waterstof en synthetische kerosine. SkyNRG zet ons project Climate neutral aviation voort in de richting van een proeffabriek samen met Tata Steel, KLM, OilTanking en Port of Amsterdam.

Voedselbewegingscollectief De Beek

Jongeren in de beek

Als Voedselbewegingscollectief wil De Beek https://debeekblog.wordpress.com/ graag een breed publiek bereiken van verschillende leeftijden, achtergronden en interesses. In de loop van de jaren waren al heel wat jongeren in de beek als gast aan tafel, maar zelden als deelnemer aan kookworkshops, plant- , oogst- en inmaakdagen of andere activiteiten die de beek organiseert. Subsidie van Sanegeest biedt de mogelijkheid aan jongeren om een vrijwilligers vergoeding te geven als ze deelnemen aan een van deze activiteiten. Vorig jaar deed Line De Maerschalk haar stage in De Beek en ze is nog altijd actief betrokken als kok en organisator van buurtactiviteiten. Naast de tentoonstellingen van Lina Ejdaa met Box 22 laat nu ook Joel met zijn MADB op donderdag om de twee weken een film zien in de eetzaal. Ook was er een kinderbeek en een workshop zoete kindjes’, zo probeert Liesbet Leroy ook de kinderen bij de beek te betrekken. In het voedselbos waren jongeren actief bij 14 workshops plukken en inmaken.

Kunstmanifestatie Wonderland, ISOO in Kasteeltuin Assumburg

Zes maanden heeft de open lucht fototentoonstelling WONDERLAND geduurd. In deze periode hebben de fotokunstwerken de bedreigde natuur en het belang van biodiversiteit op een kunstzinnige manier aan het publiek getoond. Er waren speciale activiteiten, ook voor kinderen in Het Koetshuijs, en rondleidingen in de kasteeltuin. Barre weersomstandigheden zorgden ervoor dat de fotokunstwerken het zwaar te verduren kregen. Maar ook dat sloot goed aan bij het thema van de tentoonstelling.

Groentekar

Van Circus Circulair https://hetcircuscirculair.nl/groentekar/ ontvingen we een verzoek om een bijdrage aan de Groetekar. Eind augustus 2019 was de kar voor het eerst gereed om in te zetten. De kar is op een aantal locaties ingezet: bij een feestelijke opening met veel zakelijke partners; bij het 30 jarig bestaan van Kiddies kinderopvang dat werd gevierd met alle medewerkers; bij Stichting Kinderopvang Schagen waar de kar uitgebreid met kinderen is getest; bij een bedrijfsuitje van Assa Abbloy. Delen van het programma zijn in de wintertijd met kinderen getest. De kar staat in het voorjaar weer volop ingepland, nu in de wintertijd bereiden we ons verder voor. Het komende half jaar wordt in samenwerking met het Gouden Kans project (https://goudenkansproject.nl) en met voedingsdeskundige Krista Boots de inhoud van het programma en de promotie verder uitgewerkt, zodat dat nog steviger komt te staan.

Agri-food-nature Transition Model (ATM)Dezelfde groep die het Energie Transitie Model ontwikkelden heeft ons benaderd met het verzoek om bij te dragen aan het zogenaamde ATM. Dit past perfect in het beleidsplan van Sanegeest en belooft inzicht te geven in duurzame ontwikkeling van de landbouw-voedsel-natuur keten ofwel de circulaire landbouw. In 2019 werd fase 1 van het ATM project met succes afgesloten. Zie:

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZnJhbnN3c2FyaXMubmx8d3d3fGd4OjYzZDgxMTViMjRiMjcwOTc

Namens de stichting Sanegeest,

F.W. Saris (voorzitter)